Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
Materiały opracowane w ramach realizacji IV etapu programu wieloletniego pn.: „Poprawa bezpieczeństwa i warunków pracy” dofinansowanego w latach 2017–2019 w zakresie służb państwowych przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Główny koordynator: Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy.
Wytyczne do ograniczania narażenia na aerogenne drobnoustroje w klimatyzowanych samochodowych środkach transportu Autorzy: Małgorzata Gołofit-Szymczak, Rafał L. Górny, Agata Stobnicka-Kupiec |
Dostępne w CIOP-PIB |
Wytyczne do ograniczenia narażenia na aerogenne drobnoustroje i pył w zakładach produkujących pelet drzewny Autorzy: Rafał L. Górny, Anna Ławniczek-Wałczyk, Marcin Cyprowski, Agata Stobnicka-Kupiec, Małgorzata Gołofit-Szymczak |
Dostępne w CIOP-PIB |
Wytyczne do ograniczenia narażenia na aerogenne drobnoustroje i pył drzewny w stolarniach i tartakach Autorzy: Rafał L. Górny, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Marcin Cyprowski, Agata Stobnicka-Kupiec, Anna Ławniczek-Wałczyk |
Dostępne w CIOP-PIB |
Szkodliwe czynniki biologiczne w spalarniach odpadów komunalnych. Zalecenia do oceny i ograniczania ryzyka zawodowego. Autorzy: Marcin Cyprowski, Rafał L. Górny, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Agata Stobnicka-Kupiec, Anna Ławniczek-Wałczyk |
Dostępne w CIOP-PIB |
Wirusy – szkodliwe czynniki biologiczne w środowisku pracy pracowników zakładów przemysłu mleczarskiego. Wytyczne dotyczące metodyki rutynowej detekcji wirusów w zakładach przemysłu mleczarskiego. Autorzy: Agata Stobnicka-Kupiec, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Rafał L. Górny Marcin Cyprowski, Anna Ławniczek-Wałczyk |
|
Wirusy – szkodliwe czynniki biologiczne w środowisku pracy pracowników produkcji przetwórstwa mleka. Wytyczne do oceny i ograniczania ryzyka zawodowego na wirusy w zakładach przemysłu mleczarskiego. Autorzy: Agata Stobnicka-Kupiec, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Rafał L. Górny Marcin Cyprowski, Anna Ławniczek-Wałczyk |
|
Utrzymanie higieny rąk i powierzchni użytkowych na stanowiskach pracy Autorzy: Anna Ławniczek-Wałczyk, Marcin Cyprowski, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Rafał L. Górny, Agata Stobnicka-Kupiec |
|
Grafika "MYJ RĘCE" do pobrania Autorzy: Anna Ławniczek-Wałczyk |