Platforma szkoleniowa

Zarządzanie BHP

Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy (BHP) rozwinęło się w wielu krajach uprzemysłowionych w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Charakteryzuje się ono przede wszystkim proaktywnym i partycypacyjnym podejściem do działań podejmowanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony...

Więcej informacji

Ocena ryzyka

Ryzyko zawodowe zostało zdefiniowane w polskich przepisach prawa jako prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywaną pracą powodujących straty, w szczególności wystąpienia u pracowników niekorzystnych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych występujących w środowisku pracy...

Więcej informacji

Przemysł 4.0 a zarządzanie BHP

Przemysł 4.0 jest koncepcją opisującą złożony proces transformacji technologicznej i organizacyjnej przedsiębiorstw, który obejmuje integrację łańcucha wartości, wprowadzanie nowych modeli biznesowych oraz cyfryzację produktów i usług...

Więcej informacji

Badanie i rejestrowanie wypadków przy pracy

Zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. 2022 poz. 2189) za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą...

Więcej informacji

Resilience engineering w zarządzaniu BHP

Koncepcja resilience powstała jako połączenie idei i doświadczeń różnych dziedzin m.in. biologii, psychologii i wielkich awarii przemysłowych. Sam termin został zapożyczony z fizyki i dosłownie oznacza wysoką elastyczność lub sprężystość materiałów odpornych na odkształcenie...

Więcej informacji

Społeczna odpowiedzialność w zarządzaniu BHP

Podstawowym celem społecznej odpowiedzialności jest wspieranie zrównoważonego rozwoju, który ma umożliwiać osiąganie wysokiej jakości życia, zdrowia i dobrobytu oraz ich łączenie ze sprawiedliwością społeczną i utrzymaniem zdolności Ziemi do podtrzymywania życia w całej jego różnorodności...

Więcej informacji
 
0
0
0
1
0
3
0
8