Autorzy: dr Anna Ławniczek-Wałczyk (ORCID: 0000-0001-8234-340X) dr Joanna Orysiak (ORCID: 0000-0002-4998-2274) dr inż. Agata Stobnicka-Kupiec (ORCID: 0000-0003-1212-0651), Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy Kontakt: anlaw@ciop.pl DOI: 10.5604/01.3001.0014.1921 Źródło: Bezpieczeństwo Pracy. Nauka i Praktyka, 2020, nr 6, s. 12-16
 

ZBILANSOWANA DIETA

 

 

Jednym z czynników mogących wpływać na ryzyko zachorowania jest dieta. Jej prawidłowe zbilansowanie oznacza dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii, makroskładników, witamin i składników mineralnych i jest bardzo ważnym wsparciem dla układu odpornościowego.

 

  • Wg Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) należy spożywać 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu.

  • Podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce, także produkty pełnoziarniste i nabiał.

  • Natomiast mięsa i produktów mięsnych musimy spożywać jak najmniej i zastępować je nasionami roślin strączkowych, rybami czy jajami (tab. 1. ZALECENIA).

  • Należy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (spożycie wody powinno wynosić co najmniej 2-2,5 l/dobę przy uwzględnieniu wody z napojów (przynajmniej 1,5 l/dobę), produktów i potraw) [5, 6].

  • O zasadach prawidłowego żywienia powinniśmy pamiętać zawsze. Jeśli jednak mamy objawy COVID-19 lub innych infekcji, to prawidłowe odżywianie i nawodnienie jest szczególnie istotne.

  • Bardzo ważne jest aby pamiętać, że w trakcie infekcji zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu - podczas gorączki obserwuje się większy podstawowy wydatek energetyczny - dlatego okres zagrożenia infekcją nie jest czasem na odchudzanie i rygorystyczne diety.