Lista kontrolna Zalecenia dotyczące doboru środków ochrony indywidualnej w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego
Autor: dr inż. Adam Pościk (CIOP-PIB)
Czynniki niebezpieczne/szkodliwe
|
Zagrożenia |
Tak |
Nie |
Środki ochronyindywidualnej |
Czynniki mechaniczne |
Zagrożenie urazami powodowanymi ruchomymi częściami maszyn i urządzeń do rozdrabniania owoców i warzyw |
|
|
Odzież ochronna stosowana przy zagrożeniu pochwycenia i wplątania się w ruchome części |
Czynniki mechaniczne |
Zagrożenia urazami powodowanymi przez ostre narzędzia ręczne do rozdrabniania owoców i warzyw |
|
|
Okulary przeciwodpryskowe
Rękawice chroniące przed przecięciem nożem ręcznym
Odzież chroniąca przed opryskaniem cieczą i do prac zręcznymi nożami |
Czynniki mechaniczne |
Zagrożenie urazami powodowanymi poślizgnięciami, potknięciami i upadkami na podłodze lub innym podłożu stanowiska pracy, przejść, dojść lub dróg komunikacyjnych |
|
|
Obuwie ochronne wyposażone w podeszwy antypoślizgowe |
Hałas |
Narażenie na hałas emitowany przez maszyny i urządzenia: maszyny i urządzenia do produkcji przetworów, autoklawy |
|
|
Ochronniki słuchu (wkładki lub nauszniki) |
Czynniki chemiczne |
Kontakt w procesie pracy ze środkami zawierającymi niebezpieczne substancje |
|
|
Sprzęt ochrony układu oddechowego
Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi
Fartuchy, obuwie chroniące przed czynnikami chemicznymi |
Czynniki biologiczne |
Kontakt z drobnoustrojami (bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby) |
|
|
Sprzęt ochrony układu oddechowego
Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizmami
Fartuchy, obuwie chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizami |
Czynniki termiczne |
Zagrożenia oparzeniami powodowanymi przez gorące powierzchnie i przedmioty, gorący tłuszcz, wodę i parę |
|
|
Rękawice chroniące przed kontaktem z gorącymi przedmiotami
Odzież chroniąca przed opryskaniem cieczą |
Czynniki termiczne |
Kontakt z zimnymi powierzchniami, niską temperaturą w pomieszczeniach chłodni |
|
|
|