Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
Biofilm - to złożona wielokomórkowa struktura tworzona przez mikroorganizmy na rożnych powierzchniach biotycznych (np. tkanki) i abiotycznych (metal, plastik, szkło). Komórki biofilmu otoczone są grubą warstwą śluzu zbudowanego z substancji egzopolimerowych przez nie wytworzonych. Komórki biofilmu są nawet tysiąc razy odporniejsze na działanie środków dezynfekujących niż komórki nie tworzące biofilmu, a im starszy biofilm, tym trudniej go usunąć. W biofilmach mieszanych często dochodzi do wymiany genów oporności na antybiotyki między bakteriami z różnych gatunków i rodzajów. Stąd też, tworzenie biofilmu przez chorobotwórcze mikroorganizmy na powierzchniach mających kontakt z żywnością w przemyśle spożywczym jest uznawany za poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów oraz pracowników.
Powierzchnie w zakładach produkujących żywność charakteryzują się często dużą wilgotnością i obecnością licznych zanieczyszczeń pochodzenia odzwierzęcego (np. białek i tłuszczów). Nagromadzenie takich substancji, w trudno dostępnych do mycia miejscach (instalacje, elementy maszyn, uszczelki, filtry, wpusty podłogowe i zlewozmywakowe, chłodziarki, szczeliny itp.) tworzy idealne środowisko do rozwoju biofilmu.
Rys. Powstawanie biofilmu na powierzchniach
Najczęstsze błędy w myciu i dezynfekcji to:
Anna Ławniczek-Wałczyk, anlaw@ciop.pl
Opracowano na podstawie wyników V etapu programu wieloletniego „Poprawa bezpieczeństwa i warunków pracy”, finansowanego w latach 2020-2022 w zakresie badań naukowych i prac rozwojowych ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (projekt nr II.PB.12) Koordynator programu: Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy.