Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
LISTA KONTROLNA
Pracownik zakładu przemysłu mleczarskiego
Określenie obszaru pracy |
|
Szkodliwe czynniki biologiczne |
Jakie szkodliwe czynniki biologiczne mogą występować na stanowisku pracy?
Patrz informacje:
|
Informacja o szkodliwych czynnikach biologicznych |
Tak |
Nie |
Uwagi |
Czy występują czynniki z 2. grupy zagrożenia? |
x |
|
|
Czy występują czynniki z 3. grupy zagrożenia? |
|
x |
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą bezpośrednią (skaleczenie)? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą pokarmową? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą powietrzno-pyłową lub powietrzno-kropelkową? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie alergizujące? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie toksyczne? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne stwarzają szczególne zagrożenie np. dla kobiet w ciąży lub młodocianych? |
x |
|
|
Informacje o przebiegu prac i wykonywanych czynnościach zawodowych |
|||
Co jest źródłem czynników biologicznych? |
x
|
|
Bioaerozol, emitowany w trakcie procesu produkcji i zawierający chorobotwórcze mikroorganizmy, oraz kontakt z surowcem odzwierzęcym (surowym mlekiem), czy też z samymi zwierzętami i ich płynami ustrojowymi |
Czy znana jest ilość (objętość), stężenie czynnika biologicznego? |
|
x |
|
Jak często wykonywane są czynności w narażeniu na szkodliwe czynniki biologiczne? |
W trakcie każdej zmiany roboczej (codziennie) |
||
Jakie typowe czynności są wykonywane przez pracownika? |
W zależności od stanowiska: obsługa procesu udojowego, odbioru mleka, obsługa procesu produkcyjnego, mycie maszyn i urządzeń |
||
Jak długo może trwać narażenie na szkodliwe czynniki biologiczne? |
Długość zmiany roboczej (8 godzin) |
||
Jakie są drogi przenoszenia czynników biologicznych w środowisku pracy? |
Droga powietrzno-kropelkowa/powietrzno-pyłową, przez krew (skaleczenie), droga pokarmowa (mało prawdopodobna) |
||
Czy wykonywane są czynności obejmujące wiele etapów manualnych? |
|
x |
|
Czy jest możliwość skaleczeń? |
x |
|
|
Czy wykonywane są czynności generujących powstawanie bioaerozoli? |
x |
|
Proces mycia maszyn, powierzchni, urządzeń za pomocą myjki ciśnieniowej, praca przy obsłudze zwierząt |
Czy kiedykolwiek były wykonywane pomiary? |
|
x |
|
Czy występowały zachorowania związane z wykonywaniem czynności w narażeniu na czynniki biologiczne? |
x |
|
Dane dostępne w piśmiennictwie wskazują, że u osób pracujących przy hodowli bydła mlecznego, występuje większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych układu krwiotwórczego, w tym ostrej białaczki szpikowej (AML, ang. Acute Myeloid Leukemia), zaobserwowano także dodatnią korelację pomiędzy pogłowiem bydła mlecznego zakażonego wirusem BLV, a liczbą zachorowań na ostrą białaczkę limfatyczną (ALL, ang. Acute Lymphoid Leukemia) |
Klasyfikacja czynności |
|||
Czy wykonywane są czynności zamierzone? Czy wykonywane są wyłącznie czynności niezamierzone? |
Czynności niezamierzone. |
||
Stosowane działania ochronne |
|||
Działania systemowe |
|||
Czy zapewniony jest przenośna lub stacjonarna myjka do przemywania oczu? |
|
x |
|
Czy pracodawca zapewnia dostęp do środków do dezynfekcji rąk? |
x |
|
|
Czy pracownicy mają możliwość oddzielenia odzieży roboczej i cywilnej? |
x |
|
|
Czy pracodawca zapewnia możliwość regularnego czyszczenia i zmiany ubrań ochronnych i roboczych? |
x |
|
|
Czy na stanowisku pracy jest możliwość umycia rąk? |
x |
|
|
Działania techniczne |
|||
Czy pomieszczenia są klimatyzowane/wentylowane mechanicznie? |
x |
|
|
Czy regularnie wymieniane są filtry w instalacji klimatyzacyjnej? |
x |
|
|
Czy powierzchnie robocze, maszyny i urządzenia są regularnie czyszczone? |
x |
|
|
Czy powierzchnie robocze, maszyny i urządzenia są regularnie dezynfekowane? |
x |
|
|
Działania organizacyjne |
|||
Oznakowanie obszaru pracy |
x |
|
|
Dostęp wyłącznie dla osób uprawnionych |
x |
|
|
Plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek skaleczenia. |
|
x |
|
Plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek podrażnienia oczu. |
|
x |
|
Określone procedury mycia i dezynfekcji blatów roboczych |
|
x |
|
Szczepienia ochronne. Czy jest kontrola i nadzór nad szczepieniami ochronnymi? |
x |
|
Szczepienia zalecane według wskazań Ministerstwa Zdrowia |
Czy pracownicy są poinformowani o możliwości immunizacji? |
x |
|
|
Czy jest prowadzona kartoteka badań profilaktycznych? |
|
x |
|
Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
|
x |
|
Czy przeprowadzany instruktaż dla osób niebędących pracownikami a wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
|
x |
|
Środki ochrony indywidualnej |
|||
Czy stosowana jest odzież robocza? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona rąk (rękawice)? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona układu oddechowego (maski ochronne z wkładem filtrującym)? |
|
x |
|
Czy stosowane jest obuwie robocze? |
x |
|
|