Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
Hodowla bakterii i grzybów na podłożach mikrobiologicznych uznawana jest za „złoty standard” w diagnostyce. Do wykrywania mikroorganizmów, ich namnażania i identyfikacji w warunkach in vitro służą podłoża (inaczej pożywki) hodowlane. Są to mieszaniny dobranych składników, zawierające odpowiednie związki odżywcze, które pozwalają na wzrost i namnażanie się wielu rodzajów lub jednej grupy mikroorganizmów. Mogą to być pożywki płynne (bez dodatku czynnika zestalającego - żelującego) lub podłoża stałe, zawierające w składzie agar (1-2%). Istnieje szereg podłoży mikrobiologicznych, które dedykowane są np. danym grupom bakterii (podłoża wybiórczo-różnicujące), a także przeznaczonych do posiewu odpowiednich materiałów klinicznych.
Przykładem są podłoża chromogenne, które upraszczają i przyspieszają proces identyfikacji bakterii, dzięki tworzeniu barwnych produktów hydrolizy – charakterystycznych dla określonych grup bakterii.
Diagnostyka mikrobiologiczna obejmuje kilka etapów:
Podłoża mikrobiologiczne:
- agar tryptonowo sojowy z dodatkiem 5% krwi owczej (kolor czerwony podłoża)
- agar Sabouraud z chloramfenikolem (bezbarwny).
Wzrost bakterii na podłożu wybiórczo-różnicującym XLD (czarne kolonie).