Działania w zakresie bhp dla mikro i małych przedsiębiorstw handlu detalicznego na przykładzie małych sklepów spożywczych i małych sklepów z artykułami przemysłowymi
Autor opracowania: mgr inż. Józef Gierasimiuk (CIOP-PIB), 2015
Spis treści
- Tendencje zmian w handlu detalicznym w ostatnich latach
- Struktura sklepów z artykułami żywnościowymi i nie żywnościowymi
- Instytucje wspomagające mikro i małe firmy handlu detalicznego.
- Podstawowe zadania i czynności pracowników mikro i małych firm handlu detalicznego
- Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe i ich następstwa w mikro i małych firmach handlu detalicznego
- Charakterystyka przepisów prawnych dotyczących mikro i małych firm handlu detalicznego.
- Obowiązki pracodawców mikro i małych firm handlu detalicznego w zakresie bhp dotyczące: obiektów i pomieszczeń pracy, organizowania i wyposażania stanowisk pracy oraz dostawy eksponowania i sprzedaży artykułów spożywczych i i przemysłowych oraz badań profilaktycznych, szkolenia i informowania pracowników i dostarczania im odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej a także wykonywania obowiązków służby bhp, ustalania przyczyn i okoliczności wypadków, konsultacji z pracownikami.
- Przepisy i zasady bhp przy wykonywaniu prac w mikrofirmach handlu detalicznego ograniczające ryzyko zawodowe związane z poszczególnymi zagrożeniami (mechanicznymi, elektrycznymi, elektrycznymi, oświetleniem, mikroklimatem, biologicznymi ,chemicznymi, ergonomicznymi, pożarowymi) – listy kontrolne
- Przepisy i normy.
10. Bibliografia