Krajalnice

 

Krajalnice znajdujące zastosowanie w piekarniach służą do krojenia wyprodukowanego pieczywa a czasami także do pakowania go. Wykonywane są one ze stali szlachetnych (kwasoodpornych) neutralnych dla pieczywa i innych wyrobów cukierniczych. Uniwersalność ich pozwala na zastosowanie do krojenia różnorodnego asortymentu pieczywa.
  Zainstalowane noże posiadające regulację co umożliwia uzyskać różne grubość kromek. Zastosowany system taśm transportowych z płynną regulacją prędkości podawania pieczywa do krajalnicy pozwala na optymalne dobranie parametrów procesu i uniknięcie nadmiernej ilości okruchów zależnych od rodzaju krojonego pieczywa.
  Niewielkie gabaryty, uniwersalność zastosowania oraz możliwość wbudowania nadmuchiwarek do toreb pozwala na pakowanie pokrojonego pieczywa przez osobę obsługującą krajalnicę i odbieranie go bez konieczności odchodzenia od maszyny.

Typowe zagrożenia podczas pracy przy krajalnicach do pieczywa to:

  • zagrożenia obcięciem, skaleczeniem na skutek kontaktu z nożami do krojenia pieczywa;
  • zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym;
  • zagrożenia pochwyceniem przez podajnik do pieczywa;
  • zagrożenia zaprószeniem oczu przez okruchy powstające podczas krojenia pieczywa;
  • zagrożenia poślizgnięciem związane z pracą przy krajalnicy której produktem ubocznym są okruchy;

 

 

 

Rys. 2. Krajalnica do pieczywa


Zasady bezpieczeństwa pracy podczas krojenia pieczywa.
  Pracownik obsługujący krajalnice powinien posiadać odpowiednie kwalifikacje i przeszkolenie pozwalające na jej obsługę, a także odpowiednie ubranie: fartuch ochronny, czepek, obuwie antypoślizgowe.

 
01 Portal wiedzy o BHP - Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy