Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Obowiązki prewencji bezpośredniej |
Obowiązki związane z organizacją stanowisk pracy i wyposażeniem |
Obowiązki związane z procesem produkcyjnym |
Obowiązki związane z profilaktyczną opieką zdrowotną nad pracownikami |
Obowiązki związane ze szkoleniem i informowaniem pracowników |
Obowiązki związane z dostarczaniem środków ochrony indywidualnej, odzieży i obuwia roboczego. |
Obowiązek wydawania posiłków i napojów profilaktycznych |
Obowiązki prewencji pośredniej |
Obowiązki organizacyjne |
Wykaz przepisów |
Przepisy - linki |
BHP w przemyśle meblarskim Listy Kontrolne |
1.7. Obowiązek wydawania posiłków i napojów profilaktycznych
Obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów profilaktycznych spoczywa na pracodawcy, którego pracownicy wykonują parce szczególnie uciążliwe. Wykaz tych prac oraz zasady wydawania posiłków i napojów profilaktycznych określone zostały w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów [14].
Posiłki regeneracyjne ma obowiązek zapewnić pracodawca pracownikom zatrudnionym przy obróbce drewna i produkcji mebli, którzy wykonują prace:
Pracodawca zapewnia również napoje w ilościach zaspokajających potrzeby pracowników odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków pracy. Stanowiska pracy , na których pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, zasady ich wydawania oraz warunki uzasadniające ich wydawanie ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawiciela pracowników. (W dużych zakładach, w których działają związki zawodowe wykazy pracodawca uzgadnia z działającymi w zakładzie związkami). Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków może zapewnić korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie posiłków we własnym zakresie z otrzymanych od pracodawcy produktów.
Posiłki i napoje wydawane są jedynie w dniach, w których wykonują oni parce w warunkach uzasadniających ich wydanie. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowania oraz spożywania posiłków.
Bez względu na rodzaj wykonywanej pracy, jeżeli, ze względu na warunki atmosferyczne, temperatura na stanowisku pracy wynosi powyżej 28o C pracodawca musi zapewnić pracownikom na swój koszt napoje.