W dniu 16 listopada 2015 r. w Browarze w Elblągu, należącym do Grupy Żywiec S.A., zorganizowano Dzień BHP. Program Dnia BHP obejmował część konferencyjną oraz aktywności towarzyszące.
W programie części konferencyjnej przedstawiono m.in.:
- bezpieczeństwo pracy – SHE DAY w Grupie Żywiec S.A. (wystąpienie Guillaume Duverdier, prezesa zarządu Grupy Żywiec S.A.)
- przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa prawa pracy (Okręgowy Inspektorat Pracy w Olsztynie)
- informacyjna kampania społeczna 2015 „Podziel się bezpieczeństwem. Promuj dobre praktyki bhp” (CIOP-PIB)
- bezpieczeństwo pracy w strefach zagrożonych wybuchem (firma Ase)
- właściwy dobór środków ochrony indywidualnej przy pracy z substancjami chemicznymi (Ituri)
- ochrona osób przed wypadkiem z udziałem pojazdów przemysłowych (Iturrii)
Konferencji towarzyszył także Interaktywny Warsztat Edukacyjny „Świadomy kierowca”.
Równocześnie pracownicy Browaru korzystali z dodatkowych aktywności:
- badanie wzroku – firma Pikamed
- pokaz technik bezpiecznej pracy na wysokości – Firma Vertykal
- bezpieczny transport materiałów niebezpiecznych (ADR)
- symulator gaszenia pożarów Bull’ s eye
- przegląd gaśnic samochodowych pracowników browaru
- Zone safe - ochrona osób przed wypadkiem z udziałem pojazdów przemysłowych
- badanie ciśnienia krwi
- Procedura LOTO – prezentacja firmy Elmetal
W programie Dnia BHP znalazły się także elementy bezpieczeństwa na drodze:
- ergonomia / pozycja za kierownicą, poprawne mocowanie bagażu
- Pit Stop / zabezpieczenie miejsca, wymiana koła / prawidłowa sekwencja
- wydruki kart ratowniczych i naklejek
- trenażer czasu reakcji - rozproszenie w czasie jazdy
- symulator jazdy - 5 stanowisk do EKO jazdy