Autorzy: dr Anna Ławniczek-Wałczyk (ORCID: 0000-0001-8234-340X) dr Joanna Orysiak (ORCID: 0000-0002-4998-2274) dr inż. Agata Stobnicka-Kupiec (ORCID: 0000-0003-1212-0651), Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy Kontakt: anlaw@ciop.pl DOI: 10.5604/01.3001.0014.1921 Źródło: Bezpieczeństwo Pracy. Nauka i Praktyka, 2020, nr 6, s. 12-16
 

DOMOWE SUPLEMENTY DIETY

 

Do popularnych domowych środków, które mają pozytywny wpływ na odporność organizmu na infekcje, w tym wirusowe, zalicza się: czosnek, cebulę, owoce cytrusowe, czarny bez, kurkumę, olej z oregano i rosół. Pojedyncze badania naukowe wskazują, że suplementy czosnkowe mogą obniżać ciśnienie krwi, regulować stężenie cholesterolu oraz stymulować układ odpornościowy [25]. W innych badaniach zauważono, że wyciąg z czarnego bzu łagodzi objawy infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych [26], Stosowanie różnych ziół i przypraw (np. imbiru, cynamonu, czosnku, kurkumy, bazylii, tymianku, pieprzu, rozmarynu czy oregano) może wzmocnić prozdrowotne działanie diety bogatej w owoce i warzywa [5,6].

 

Z kolei miód, w zależności od rodzaju, może być stosowany przy różnych chorobach i zakażeniach, np. miód lipowy, rzepakowy czy spadziowy używany jest w przypadku zakażeń dróg oddechowych. Niektórzy polecają miód jako środek wspomagający przy leczeniu kaszlu u dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia [27], Pamiętajmy też, że miód jest zawsze lepszym wyborem niż cukier, dlatego możemy go stosować, np. do posłodzenia herbaty. Jednak ze względu na zawartość w nim cukrów prostych nie należy spożywać go więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Warto pamiętać także o tym, że miód traci swoje właściwości odżywcze już w temp. 40 oC [5,6].