Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Ochrona zdrowia i opieka społeczna
Laboratorium mikrobiologiczne
Mikrobiolog
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Laboratorium mikrobiologiczne

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Wykonywanie analiz mikrobiologicznych

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, obuwie i odzież ochronne (rękawice, maski, fartuchy), środki do mycia i dezynfekcji rąk

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik MAS 100 NT, przepływ 100l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

14jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

823jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus spp.
    Staphylococcus epidermidis
    Staphylococcus haemolyticus
    Staphylococcus hominis
  • Laseczki Gram-dodatnie:
    Bacillus licheniformis
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Acremonium spp.
    Aspergillus sydowii
    Penicillium citrinum
    Scopulariopsis spp.