Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Biblioteki i archiwa
Biblioteka miejska
Mikrobiolog
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

W laboratorium zakładowym przeprowadzane są analizy próbek pod kątem zanieczyszczenia mikrobiologicznego zbiorów

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Posiewy mikrobiologiczne, odczyt wyników

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, rękawice ochronne, odzież ochronna (czepki, fartuchy, obuwie)

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik MAS 100 NT, przepływ 100l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

330jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

3510jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus spp.
    Staphylococcus epidermidis
    Staphylococcus xylosus
    Staphylococcus hominis
  • Pałeczki Gram-dodatnie nieprzetrwalnikujące:
    Brevibacterium epidermidis
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Aspergillus fumigatus
    Aspergillus spp.
    Penicillium polonicum
    Trichoderma viride
    Mucor spp.
    Geotrichum candidum