Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
LISTA KONTROLNA
Sprzedawca w branży mięsnej
Określenie obszaru pracy |
|
Szkodliwe czynniki biologiczne |
Jakie szkodliwe czynniki biologiczne mogą występować na stanowisku pracy?
Patrz informacje:
|
Informacja o szkodliwych czynnikach biologicznych |
Tak |
Nie |
Uwagi |
Czy występują czynniki z 2. grupy zagrożenia? |
x |
|
Środki ochrony indywidualnej - rękawice ochronne. Zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk, zapewnienie środków dezynfekcyjnych, Unikanie zranień. Dezynfekcja noży |
Czy występują czynniki z 3. grupy zagrożenia? |
x |
|
Dobrowolne szczepienia pracowników przeciw Covid-19, Środki ochrony indywidualnej, dezynfekcja powietrza i powierzchni |
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą bezpośrednią (skaleczenie)? |
x |
|
Praca w rękawicach, zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk. |
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą pokarmową? |
x |
|
Zakaz jedzenia i picia na stanowiskach pracy, zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk. |
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą powietrzno-pyłową lub powietrzno-kropelkową? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie alergizujące? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie toksyczne? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne stwarzają szczególne zagrożenie np. dla kobiet w ciąży lub młodocianych? |
x |
|
|
Informacje o przebiegu prac i wykonywanych czynnościach zawodowych |
|||
Co jest źródłem czynników biologicznych? - Czy jest kontakt z krwią? - Czy jest kontakt z innym materiałem potencjalnie zakaźnym, jakim? |
x
|
|
- Kontakt z krwią zwierząt, surowe mięso i kości. |
Czy znana jest ilość (objętość), stężenie czynnika biologicznego? |
|
x |
|
Jak często wykonywane są czynności w narażeniu na szkodliwe czynniki biologiczne? |
Codziennie |
||
Jakie typowe czynności są wykonywane przez pracownika? |
Do zadań pracownika należy:
|
||
Jak długo może trwać narażenie na szkodliwe czynniki biologiczne? |
8 godzin |
||
Jakie są drogi przenoszenia czynników biologicznych w środowisku pracy? |
Głównie drogą bezpośrednią poprzez kontakt skóry z zanieczyszczonym materiałem lub powierzchnią, skaleczenie oraz drogą powietrzno-kropelkową |
||
Czy wykonywane są czynności obejmujące wiele etapów manualnych? |
x |
|
Krojenie i mielenie mięsa i wyrobów |
Czy jest możliwość skaleczeń? |
x |
|
|
Czy wykonywane są czynności generujących powstawanie bioaerozoli? |
x |
|
Mycie myjką wysokociśnieniową podłogi |
Czy kiedykolwiek były wykonywane pomiary? |
|
x |
|
W jaki sposób są gromadzone/usuwane odpady? |
Odpady żywnościowe, niejadalne produkty uboczne i inne śmieci są składowane w zamykanych pojemnikach, łatwych do czyszczenia i dezynfekcji. Odpady są przekazywane odbiorcom posiadającym stosowne zezwolenia na odbiór, przetwarzanie lub utylizacje. W zakładzie prowadzona jest ewidencja kart przekazania odpadów i kart ewidencji odpadów. Odpady żywności przeterminowanej lub nie nadającej się do spożycia składowane są w pojemnikach o kodach: 16 03 80. Natomiast odpady poprodukcyjne mięsa w pojemnikach o kodach 02 02 02 (odpadowa tkanka zwierzęca) oraz 02 02 03 (surowce i produkty nie nadające się do spożycia i przetwórstwa). |
||
Czy występowały zachorowania związane z wykonywaniem czynności w narażeniu na czynniki biologiczne? |
|
x |
|
Czy jest prowadzony rejestr prac narażających na działanie szkodliwego czynnika biologicznego oraz rejestr pracowników zatrudnionych przy takich pracach |
x |
|
|
Klasyfikacja czynności |
|||
Czy wykonywane są czynności zamierzone? Czy wykonywane są wyłącznie czynności niezamierzone? |
Czynności niezamierzone. |
||
Stosowane działania ochronne |
|||
Stopień hermetyczności i środki hermetyczności |
|||
Czy są stosowane, a jeśli tak, to jakie i czy odpowiadają one wymogom opisanym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2005r.? |
Stopień hermetyczności 2 |
||
Działania systemowe |
|||
Czy zapewniony jest przenośna lub stacjonarna myjka do przemywania oczu? |
x |
|
|
Czy profilaktycznie stosowane są mydła i środki dezynfekujące? |
x |
|
|
Czy pracownicy mają możliwość oddzielenia odzieży roboczej i cywilnej? |
x |
|
Szatnie dla pracowników |
Czy pracodawca zapewnia możliwość regularnego czyszczenia i zmiany ubrań ochronnych i roboczych? |
x |
Ubrania – czyszczone przez firmę zewnętrzną według potrzeby. Dodatkowo pracownicy wyposażani są w ochronne jednorazowe fartuchy |
|
Czy na stanowisku pracy jest możliwość umycia rąk? |
x |
|
|
Działania techniczne |
|||
Czy pomieszczenia są klimatyzowane/wentylowane mechanicznie? |
x |
|
|
Czy regularnie wymieniane są filtry w instalacji klimatyzacyjnej? |
x |
Regularne czyszczenie wentylacji mechanicznej |
|
Czy prowadzona jest sterylizacja pomieszczenia? |
x |
|
Stosowane są przepływowe lampy wirusobójcze i bakteriobójcze |
Czy prowadzona jest dezynfekcja narzędzi, tasaków, noży itp.? |
x |
|
Środki do dezynfekcji, sterylizatory do noży |
Czy powierzchnie ścian i podłóg są łatwo zmywalne i umożliwiają ich dezynfekcję? |
x |
|
|
Czy stosowane są maty dezynfekujące? |
|
x |
|
Czy narzędzia są przypisane do pomieszczeń i regularnie czyszczone i dezynfekowane? |
x |
|
|
Stosowane są bezdotykowe dozowniki środków do mycia rąk i środków dezynfekcyjnych, jednorazowe ręczniki papierowe. |
x |
|
W wydzielonych miejscach wraz z instrukcjami |
Stały nadzór sanitarny, kontrola czystości |
x |
|
|
Systematyczna i skuteczna dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja (DDD) |
x |
|
|
Działania organizacyjne |
|||
Czy zostało przeprowadzone szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
|
|
Czy prowadzone są szkolenie z zakresu bezpiecznej pracy z niebezpiecznymi urządzeniami? Czy stosowane są odpowiednie oznaczenia i osłony? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu higieny rąk? |
x |
|
|
Czy pracownicy posiadają ważne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych |
x |
||
Czy przeprowadzany jest instruktaż dla osób niebędących pracownikami i wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
|
|
Czy pracownicy znają i stosują procedury dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń? |
x |
|
Według wewnętrznych procedur |
Czy środki do dezynfekcji są przechowywane we właściwych warunkach? |
x |
|
|
Czy jest dostęp wyłącznie dla osób uprawnionych? |
x |
|
|
Czy jest plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek skaleczenia? |
x |
|
|
Czy jest plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek podrażnienia oczu? |
x |
|
|
Czy pracownicy są poinformowani o szczepieniach ochronnych? |
x |
|
SARS-Co-V-2, grypa – zaszczepieni są wszyscy pracownicy. |
Czy jest prowadzona kartoteka badań profilaktycznych? |
|
x |
|
Czy przestrzegany jest bezwzględny zakaz jedzenia i picia na stanowisku pracy? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
|
|
Czy zostało przeprowadzone szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany instruktaż dla osób niebędących pracownikami a wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
Nie mam takiej potrzeby |
|
Czy są stosowane oznakowania stanowisk pracy znakiem „zagrożenie czynnikiem biologicznym” |
x |
Znak umieszczony na kontenerze z odpadami niezdatnymi do spożycia |
|
Czy jest zakładowy plan higieny ? |
x |
|
|
Czy jest zapewniona profilaktyka poekspozycyjna? |
x |
|
|
Środki ochrony indywidualnej |
|||
Czy stosowana jest odzież robocza? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona rąk (rękawice)? |
x |
|
Rękawice nitrylowe |
Czy zapewniona jest ochrona oczu? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona układu oddechowego |
x |
Jednorazowe maseczki medyczne |
|
Czy stosowane jest obuwie robocze? |
x |
Antypoślizgowe obuwie |