Załącznik 1
Kontrola procesów sterylizacji parowej PN - EN 554: 1996
Wewnętrzna - należy do użytkownika i obejmuje:
- kontrolę fizyczną
- kontrolę chemiczną
- kontrolę biologiczną
Zewnętrzna - należy do Państwowej Inspekcji Sanitarnej - obejmuje kontrolę biologiczną
Częstotliwość kontroli wewnętrznej
Okresowa:
- przy użyciu wskaźników biologicznych PN - EN 866 i PN - EN ISO 14161 - informuje o fakcie zabicia drobnoustrojów - spor wyselekcjonowanych szczepów bakterii wysoce opornych na dany czynnik sterylizujący.
- częstotliwość minimum jeden raz na miesiąc - im częściej tym lepiej:
dotyczy każdego sterylizatora
dotyczy cykli o różnych parametrach
dotyczy kontroli po każdej naprawie lub dłuższej przerwie
- wynik - po 7 dniach, 48 godzinach, 1-3 godzin
- ilość zakładanych testów - zależy od pojemności komory sterylizatora:
gdy < 20 l - dwa testy
gdy > 20 l - min. 3 testy
- do inkubacji należy dołączyć tzw. próbę ślepą czyli test nie poddany sterylizacji.
- pakiety ze wskaźnikami umieszcza się po przekątnej komory, w miejscach najtrudniej dostępnych dla czynnika sterylizującego tj. tył komory, dolna półka przy drzwiach
- Sporale A - po sterylizacji muszą być poddane inkubacji w czasie 24 godzin, a do momentu przekazania przechowywane w lodówce (test kontrolny - nie)
- testy ampułkowe - muszą być poddane inkubacji do 2-ch godzin od procesu.
Bieżąca :
- fizyczna - wskazania termometrów, manometrów itp. - dokumentacją jest wydruk - informuje jedynie o pracy urządzenia
- chemiczna - norma PN - EN 867, PN - EN ISO 15882 - oparta na reakcji chemicznej substancji wchodzących w skład wskaźnika - widoczna jako zmiana barwy - przeprowadzana dla każdego wsadu i dla każdego pakietu.
- dotyczy:
kontroli ekspozycji ( sprawdziany sterylizacji) - sygnalizuje, że opakowanie było poddane sterylizacji ale nie mówi o sterylności jego zawartości - nie wymaga dokumentacji
kontroli każdego wsadu - opakowane wskaźniki chemiczne umieszcza się w różnych punktach komory sterylizatora:
pojemność komory < 20 l - dwa wskaźniki
pojemność komory > 20 l - min. trzy wskaźniki
- prawidłowe wybarwienie wskaźników zwalnia wsad do użycia
- wyniki tej kontroli dokumentowane w miejscu sterylizacji: kontrola każdego pakietu, zestawu - wskaźniki chemiczne umieszczane wewnątrz opakowania - prawidłowe wybarwienie zezwala na użycie materiału -dokumentacja w miejscu użycia materiału sterylnego
Dokumentacja procesu sterylizacji
- przechowywana przez 10 lat
- prowadzona dla każdego sterylizatora obejmuje:
* data sterylizacji
* nr kolejny cyklu w danym dniu
* parametry cyklu
* wyniki kontroli chemicznej wsadu z zaznaczeniem miejsca rozmieszczenia testów w komorze, z zaznaczeniem ich prawidłowego wybarwienia
* podpis osoby zwalniającej wsad do użycia
* wyniki okresowej kontroli biologicznej
- dokumentacja kontroli pakietu, zestawu prowadzona osobno - np. w karcie pacjenta obejmuje:
* datę sterylizacji
* datę użycia materiału sterylnego
* zaznaczenie prawidłowego wybarwienia testu
Prawidłowa dokumentacja jest konieczna w przypadku roszczeń pacjentów, w celu udowodnienia prawidłowego przebiegu procesu sterylizacji.
Załącznik 2
Postępowanie awaryjne na wypadek skaleczenia.
W każdym przypadku bezpośrednio po ekspozycji należy wdrożyć postępowanie mające na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa zakażenia oraz zgłosić zdarzenie przełożonemu zgodnie z procedurami obowiązującymi w zakładzie pracy.
Załącznik 3
W przypadku, gdy krew lub inny materiał potencjalnie zakaźny dostanie się do oczu, należy delikatnie, lecz dokładnie przepłukać okolicę oka i worek spojówkowy wodą lub 0,9 % NaCl, przy otwartych powiekach.
Załącznik 4
Postępowanie z odpadami medycznymi
- Odpady medyczne w miejscu ich powstawania wyrzucamy do:
* wiadra pedałowego wyłożonego workiem foliowym lub
* do worka foliowego zawieszonego na stelażu.
- Odpady medyczne usuwamy po każdym dniu pracy.
- Wiadra pedałowe po usunięciu worka myjemy i dezynfekujemy.
- Odpady medyczne gromadzimy w wydzielonym pomieszczeniu w odpowiednich większych pojemnikach do momentu wywozu odpadów medycznych i utylizacji przez odpowiednią firmę
Procedury higieniczne dotyczące personelu.
Wymagania dotyczące higieny rąk:
- podczas pracy nie należy nosić biżuterii;
- paznokcie muszą być krótkie;
- zranienia, otarcia należy zabezpieczyć wodoodpornym opatrunkiem;
- ręce należy myć: przed przystąpieniem do pracy, przed przyjęciem klienta, przed założeniem rękawiczek, po zdjęciu rękawiczek i fartucha;
- obowiązuje higieniczne mycie i dezynfekcja rąk;
- przed nałożeniem preparatu dezynfekcyjnego ręce należy osuszyć;
- nie wolno uzupełniać dozowników na mydło oraz płyny do dezynfekcji poprzez dolewanie;
- dozowniki przed ponownym napełnieniem muszą być umyte, wyparzone i wysuszone;
- rękawiczki jednorazowego użytku nie można stosować wielokrotnie.