Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
LISTA KONTROLNA
Pracownik na fermie drobiu
Określenie obszaru pracy |
|
Szkodliwe czynniki biologiczne |
Jakie szkodliwe czynniki biologiczne mogą występować na stanowisku pracy?
Patrz informacje:
BioInfo/Analiza ryzyka/czynniki wiodące w wybranych grupach zawodowych/pracownik fermy drobiu
|
Informacja o szkodliwych czynnikach biologicznych |
Tak |
Nie |
Uwagi |
Czy występują czynniki z 2. grupy zagrożenia? |
x |
|
|
Czy występują czynniki z 3. grupy zagrożenia? |
|
x |
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą bezpośrednią (skaleczenie)? |
|
x |
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą pokarmową? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą powietrzno-pyłową lub powietrzno-kropelkową? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie alergizujące? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie toksyczne? |
x |
|
|
Czy występujące czynniki biologiczne stwarzają szczególne zagrożenie np. dla kobiet w ciąży lub młodocianych? |
x |
|
|
Informacje o przebiegu prac i wykonywanych czynnościach zawodowych |
|||
Co jest źródłem czynników biologicznych? - Czy jest kontakt z krwią? |
x |
|
Wydzieliny zwierząt, obornik |
Czy znana jest ilość (objętość), stężenie czynnika biologicznego? |
|
x |
|
Jak często wykonywane są czynności w narażeniu na szkodliwe czynniki biologiczne? |
Codziennie |
||
Jakie typowe czynności są wykonywane przez pracownika? |
Codzienna opieka nad zwierzętami, podnoszenie i przenoszenie zwierząt, usuwanie ze stada osobników słabych, chorych lub martwych, zbieranie jaj, wykonywanie prac porządkowych : rozkładanie ściółki, usuwanie z podłogi nieczystości, czyszczenie karmników i poideł; konserwowanie urządzeń, pakowanie drobiu i jaj, podawanie (szczepionek, leków), usuwanie obornika |
||
Jak długo może trwać narażenie na szkodliwe czynniki biologiczne? |
2– 8 godzin |
||
Jakie są drogi przenoszenia czynników biologicznych w środowisku pracy? |
Głównie drogą powietrzno-kropelkową/powietrzno-pyłową lub bezpośrednio poprzez kontakt skóry, błon śluzowych z skażoną powierzchnią lub obornikiem |
||
Czy wykonywane są czynności obejmujące wiele etapów manualnych? |
|
x |
|
Czy jest możliwość skaleczeń? |
x |
|
|
Czy wykonywane są czynności generujących powstawanie bioaerozoli? |
x |
|
Wyłapywanie zwierząt i wkładanie zwierząt do klatek transportowych. Usuwanie obornika - mechaniczne usunięcie obornika wypychaczem/ciągnikiem, drobne pozostałości obornika i ściółki są usuwane ręcznie przy użyciu twardych mioteł, skrobaków i łopat. Mycie i dezynfekcja – myjką ciśnieniową i zamgławianie. Dezynfekcja urządzeń. |
Czy kiedykolwiek były wykonywane pomiary? |
|
x |
|
W jaki sposób są gromadzone/usuwane odpady? |
Obornik jest usuwany z pomieszczeń inwentarskich po każdym zakończonym cyklu produkcyjnym i magazynowany na szczelnej płycie wyposażonej w zbiornik na odcieki, z której następnie jest odbierany przez firmę zewnętrzną do celów rolniczych (na podstawie zaopiniowanego planu nawożenia) lub w celu przygotowania podłoża dla grzybów lub wytwarzania kompostów. Zwierzęta padłe lub ubite z konieczności są magazynowane w chłodzonym i zamykanym kontenerze (konfiskatorze), następnie przekazywane podmiotowi posiadającemu uprawnienia do gospodarowania takim materiałem. |
||
Czy występowały zachorowania związane z wykonywaniem czynności w narażeniu na czynniki biologiczne? |
|
x |
|
Klasyfikacja czynności |
|||
Czy wykonywane są czynności zamierzone? Czy wykonywane są wyłącznie czynności niezamierzone? |
Czynności niezamierzone. |
||
Stosowane działania ochronne |
|||
Stopień hermetyczności i środki hermetyczności |
|||
Czy są stosowane, a jeśli tak, to jakie i czy odpowiadają one wymogom opisanym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2005r.? |
Stopień hermetyczności 2 |
||
Działania systemowe |
|||
Czy zapewniony jest przenośna lub stacjonarna myjka do przemywania oczu? |
x |
|
|
Czy profilaktycznie stosowane są mydła i środki dezynfekujące? |
x |
|
|
Czy pracownicy mają możliwość oddzielenia odzieży roboczej i cywilnej? |
x |
|
Śluzy dla wyposażone w łazienki z prysznicami, szatnie |
Czy pracodawca zapewnia możliwość regularnego czyszczenia i zmiany ubrań ochronnych i roboczych? |
x |
|
Ubrania – czyszczone przez firmę zewnętrzną według potrzeby. Dodatkowo pracownicy wyposażani są w ochronne jednorazowe kombinezony. |
Czy na stanowisku pracy jest możliwość umycia rąk? |
x |
|
|
Działania techniczne |
|||
Czy pomieszczenia są klimatyzowane/wentylowane mechanicznie? |
x |
|
System wentylacji mechanicznej sterowany automatycznie, system chłodzenia coolig-pad, wysokosprawny kocioł |
Czy regularnie wymieniane są filtry w instalacji klimatyzacyjnej? |
|
x |
Regularne czyszczenie wentylacji mechanicznej |
Sterylizacja pomieszczenia – lampy UV |
|
x |
|
Powierzchnie ścian i podłogi łatwo zmywalne, umożliwiające ich dezynfekcję |
x |
|
|
Stosowanie mat dezynfekujących |
x |
|
maty dezynfekcyjne w przejściach pomiędzy budynkami, śluzami, powinny być czyste i zdezynfekowane tak przed jak i po użyciu |
Narzędzia są przypisane do pomieszczeń i regularnie czyszczone i dezynfekowane |
x |
|
|
Środki transportu w obrębie ferm są regularnie czyszczone i dezynfekowane |
x |
|
Dezynfekcja w śluzach dezynfekcyjnych między kurnikami (śluzy dezynfekcyjne wjazdowe do pozostałych samochodów) |
Zlew /umywalka oraz |
x |
|
|
Dokumentacja konserwacji urządzeń dozujących wodę i pasze, sterujących mikroklimatem i inną |
x |
|
wymogi wg konkluzji BAT – dec. 2017/302, L 43/231 |
Stały nadzór weterynaryjny, okresowa diagnostyka laboratoryjna, systematyczna kontrola paszy i wody pod względem higienicznym |
x |
|
|
Systematyczna i skuteczna dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja (DDD) |
x |
|
|
Działania organizacyjne |
|||
Oznakowanie obszaru pracy |
x |
|
|
Dostęp wyłącznie dla osób uprawnionych |
x |
|
|
Plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek skaleczenia. |
x |
|
|
Plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek podrażnienia oczu. |
x |
|
|
Określone procedury dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń |
x |
|
|
Szczepienia ochronne. Czy jest kontrola i nadzór nad szczepieniami ochronnymi? |
x |
|
grypa – zaszczepieni są wszyscy pracownicy |
Czy pracownicy są poinformowani o możliwości immunizacji? |
x |
|
|
Czy jest prowadzona kartoteka badań profilaktycznych? |
|
x |
|
Czy przestrzegany jest bezwzględny zakaz jedzenia i picia na stanowisku pracy? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
|
|
Czy przeprowadzany instruktaż dla osób niebędących pracownikami a wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne? |
x |
|
Dla osób z obsługi weterynaryjnej, technicznej, ekip DDD i administracji |
Oznakowanie stanowiska znakiem „zagrożenie czynnikiem biologicznym” |
|
x |
Znak umieszczony na kontenerze z padłymi zwierzętami |
Plan higieny |
x |
|
|
Zapewnienie profilaktyki poekspozycyjnej |
x |
|
|
Środki ochrony indywidualnej |
|||
Czy stosowana jest odzież robocza? |
x |
|
|
Czy stosowane jest obuwie robocze? |
x |
|
|
Czy środki ochrony indywidualnej są przechowywane w dobrze oznakowanym miejscu? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona rąk (rękawice)? |
x |
|
|
Czy zapewniona jest ochrona oczu? |
x |
|
Gogle lub przyłbica |
Czy zapewniona jest ochrona układu oddechowego (maski ochronne z wkładem filtrującym)? |
x |
|
Maska PP trójwarstwowa |