Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Ochrona zdrowia i opieka społeczna
Szpital
Kucharz
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Szpital, ok. 200 łóżek/kuchnia

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Przygotowywanie posiłków

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, miejscowe wyciągi, obuwie i odzież robocza, środki do mycia

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik MAS 100 NT, przepływ 100l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

175jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

30jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus spp.
    Staphylococcus epidermidis
    Streptococcus sanguinis
    Staphylococcus xylosus
  • Laseczki Gram-dodatnie
    Bacillus megaterium
    Bacillus licheniformis
    Bacillus pumilus
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Acremonium spp.
    Aspergillus fumigatus
    Chrysosporium spp.
  • Grzyby drożdżoidalne w tym:
    Geotrichum spp.