Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyżejCIOP
.. | Piece | Krajalnice | Miesiarka do ciast | Ubijarka cukiernicza | Wywrotnice podnoszące | Przesiewacze do mąki | Myjki i czyszczarki do blach i innego wyposażenia piekarni | Dzielarko - zaokrąglarki | Smażalki do pączków | Żelownice

Żelownice



  Żelownice służą do nakładania żelu, pomady, czekolady na gotowe wyroby cukiernicze.
  Żelownica to naogół niewielkie urządzenie stołowe lub na kółeczkach, które posiada specjalny, zapewniający bezpieczeństwo, system podgrzewania i transportu żelu, pomady, czekolady, mogący natryskiwać surowiec płaszczyzną lub stożkiem. Nakładanie surowca odbywa się poprzez natrysk bezpośrednio na produkt za pomocą ręcznego pistoletu. Konstrukcja maszyny uniemożliwia zastygnięcie żelu w przewodach maszyny podczas przerwy w pracy.

Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze żelownic:

  • zagrożenia poparzeniem podczas kontaktu z gorącymi składnikami wydostającymi się z żelownicy (żel, pomada, czekolada);

  • zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym;

  • zagrożenie wytryskiem cieczy pod ciśnieniem;

  • upadki spowodowane śliskimi i tłustymi posadzkami;


Zasady bezpiecznej pracy podczas obsługi żelownic do ciast.

  Pracownik korzystający z żelownic do ciast musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urządzenia. Powinien być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawice, odpowiednie obuwie antypoślizgowe, okulary chroniące oczy przed odpryskami gorącego żelu, pomady, czekolady.





Rys. 10. Żelownica

Na górę strony

Siedziba instytutu
Strona głównaIndeks słówStrona BIPCIOP