Autorzy: dr Anna Ławniczek-Wałczyk (ORCID: 0000-0001-8234-340X) dr Joanna Orysiak (ORCID: 0000-0002-4998-2274) dr inż. Agata Stobnicka-Kupiec (ORCID: 0000-0003-1212-0651), Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy Kontakt: anlaw@ciop.pl DOI: 10.5604/01.3001.0014.1921 Źródło: Bezpieczeństwo Pracy. Nauka i Praktyka, 2020, nr 6, s. 12-16
 

ZALECENIA DOTYCZĄCE SPOŻYCIA

 

 

Tabela 1. Grupy produktów spożywczych i zalecenia dotyczące ich spożycia w kontekście prawidłowego kształtowania odporności wrodzonej i nabytej, wg Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych), [5]

 

 

Grupy produktów spożywczych

 

 

Zalecenia dotyczące spożycia

Warzywa i owoce

  • spożywajmy jak najczęściej i w jak największej ilości (przynajmniej połowa tego, co jemy; min, 400 g/dobę, w co najmniej 5 porcjach),
  • zachowujemy proporcje: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce,

Produkty zbożowe

  • spożywamy produkty zbożowe, zwłaszcza z tzw. pełnego przemiału (pieczywo pełno- ziarniste, ryż pełnoziarnisty brązowy, kasze pełnoziarniste),
  • produkty te powinny być składnikiem większości posiłków,

Mleko i przetwory mleczne

  • codziennie spożywamy co najmniej 2 duże szklanki mleka zawierającego do 2% tłuszczu (można je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem),
  • sery podpuszczkowe (ze względu na większą zawartość tłuszczu i wyższą energetyczność) powinny być spożywane rzadziej i w mniejszej ilości niż mleko, jogurty czy kefiry,

Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja

  • ograniczamy spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mię­snych do 0,5 kg/tyg,),
  • jemy ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja,
  • wybieramy chude gatunki mięsa (najlepiej drób),
  • rośliny strączkowe warto jeść 1-2 razy w tygodniu (zamiast mięsa),
  • mięso można również zastąpić jajami,
  • ryby, szczególnie morskie, powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu,
  • unikamy potraw smażonych, wybieramy potrawy pieczone lub gotowane,

Tłuszcze

  • wybieramy oleje roślinne zamiast zwierzęcych (zwłaszcza olej rzepakowy lub oliwę z oliwek),
  • oleje spożywamy w niewielkich ilościach i najlepiej w postaci surowej,
  • do sporadycznego przygotowania potraw smażonych używamy oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,

Cukier i słodycze

  • unikamy spożywania cukru i słodyczy (bądź spożywamy je rzadko i w niewielkich ilo­ściach), a zastępujemy je owocami i orzechami,
  • ograniczamy dodatek cukru do potraw i napojów,