Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Dieta w walce z infekcją - Wprowadzenie |
Zbilansowana dieta |
Zalecenia dotyczące spożycia |
Piramida zdrowego żywienia dzieci i młodzieży |
Piramida zdrowego żywienia osób dorosłych |
Piramida zdrowego żywienia osób w wieku starszym |
Suplementy diety |
Domowe suplementy diety |
Styl życia i aktywność fizyczna |
Podsumowanie i BIBLIOGRAFIA |
ZALECENIA DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
Tabela 1. Grupy produktów spożywczych i zalecenia dotyczące ich spożycia w kontekście prawidłowego kształtowania odporności wrodzonej i nabytej, wg Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych), [5]
Grupy produktów spożywczych
|
Zalecenia dotyczące spożycia |
Warzywa i owoce |
|
Produkty zbożowe |
|
Mleko i przetwory mleczne |
|
Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja |
|
Tłuszcze |
|
Cukier i słodycze |
|