Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Przetwórstwo przemysłowe - Produkcja artykułów spożywczych - Produkcja artykułów mącznych
Przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowe produkujące mrożone wyroby mączne (pierogi, makarony)
Piekarz
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowe produkujące mrożone wyroby mączne (pierogi, makarony)

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Przygotowanie mieszanek mąk, ciast, prowadzenie fermentacji ciast, dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, miejscowe wyciągi wentylacyjne, obuwie i odzież robocza, środki do mycia i dezynfekcji rąk

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik MAS 100 NT, przepływ 100l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

110jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

50jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus spp.
    Kocuria kristinae
    Staphylococcus epidermidis
    Satphylococcus capitis
  • Pałeczki Gram-dodatnie nieprzetrwalnikujące:
    Cellulomonas spp.
  • Laseczki Gram-dodatnie
    Bacillus circulans
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Alternaria alternata
    Penicillium spp.
    Penicillium citrinum
    Aspergillus niger
    Aspergillus candidus
    Cladosporium herbarium
    Ulocladium chartarum