Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Działalność usługowa - usługi gastronomiczne
Restauracja
Pomoc kuchenna
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Restauracja, dania przygotowywane z surowców na indywidualne zamówienie

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Przygotowywanie produktów (mycie, czyszczenie, obieranie), prace pomocnicze

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, obuwie i odzież robocza, środki do mycia i dezynfekcji rąk

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, 6 stopniowy impaktor Andresena, przepływ 28,3l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

5885jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

522jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus luteus
    Micrococcus spp.
    Kocuria kristinae
    Staphylococcus epidermidis
    Satphylococcus capitis
    Satphylococcus haemolyticus
    Staphylococcus hominis
    Staphylococcus sciuri
    Staphylococcus xylosus
  • Pałeczki Gram-dodatnie nieprzetrwalnikujące:
    Cellulomonas spp.
    Brevibacterium spp.
    Microbacterium spp.
  • Laseczki Gram-dodatnie
    Bacillus pumilus
    Bacillus cereus
    Bacillus licheniformis
  • Mezofilne promieniowce
    Actinomyces spp.
    Nocardia spp.
    Streptomyces spp.
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Penicillium spp.
    Penicillium chrysogenum
    Penicillium citrinum
    Penicillium polonicum
    Aspergillus versicolor
    Aspergillus fumigatus
    Aspergillus candidus
    Cladosporium spp.
    Cladosporium herbarium
    Sporotrichum spp.
    Alternaria alternata
  • Grzyby drożdżoidalne w tym:
    Rhodotorula mucilaginosa