Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Produkcja artykułów spożywczych - Chów i hodowla drobiu
Zakład Wylęgu drobiu
Pracownik hali wylęgowej
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Zakład reprezentuje grupę średnich przedsiębiorstw.

W zakładzie produkowane są jaja oraz hodowane pisklęta kur.  

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Nakładanie jaj na tace, rozładunek jaj

Stosowane środki ochrony

Centralny system klimatyzacyjny, rękawice ochronne, odzież ochronna (czepki, fartuchy, obuwie)

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik MAS 100 NT, przepływ 100l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

225jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

40jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarenkowce Gram-dodatnie:
    Micrococcus spp.
    Staphylococcus epidermidis
    Kocuria varians
  • Laseczki Gram-dodatnie
    Bacillus pumilus
Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:
    Fusarium culmorum
    Cladosporium spp.
    Aspergillus niger
    Aspergillus spp.
    Alternaria spp.