Treść HTML
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Bioinfo Det
 
Maksymalizuj
Minimalizuj
Chów i hodowla drobiu
Hodowla kurcząt rzeźnych (brojlerów)
Pracownik obsługi fermy
Przykład - nr 1

Informacja na temat zakładu

Hodowla brojlerów kurzych

Opis prac wykonywanych na wybranym stanowisku pracy

Kontrola procesu hodowli drobiu oraz dbanie o dobrostan zwierząt na fermie

Stosowane środki ochrony

Maski FFP2, odzież i obuwie ochronne

Stosowana metoda pomiarowa

Wolumetryczny pobór próbki powietrza, pobornik: 6-stopniowy impaktor Andersena, przepływ 28,3l/min

Analiza ilościowa szkodliwych czynników biologicznych
Bakterie
(wartość średnia)

892989 jtk/m3

Grzyby
(wartość średnia)

25147 jtk/m3

Analiza jakościowa szkodliwych czynników biologicznych/mikroorganizmy wskaźnikowe
Bakterie
  • Ziarniaki Gram-dodatnie w tym:

    Enterococcus faecalis

    Enterococcus spp.

    Staphylococcus aureus

    Staphylococcus capitis

    Staphylococcus lentus

    Staphylococcus xylosus

    Streptococcus spp.

  • Pałeczki Gram-dodatnie tworzące endospory w tym:

    Bacillus firmus

    Bacillus licheniformis

  • Pałeczki Gram-ujemne w tym:

    Enterobacter spp.

    Escherichia coli

    Klebsiella spp.

    Pantoea spp

    Proteus mirabilis*

    Pseudomonas aeruginosa

  • Mezofilne promieniowce w tym:

    Actinomyces spp.**

    Rhodococcus spp.*

    Streptomyces spp.

Grzyby
  • Grzyby pleśniowe:

    Acremonium spp.

    Aspergillus candidus

    Aspergillus charticola

    Aspergillus flavus

    Aspergillus fumigatus*

    Aspergillus ochraceus

    Aspergillus parasiticus

    Chaetomium elatum

    Cladosporium cladosporioides

    Mucor hiemalis

    Mucor racemosus

    Penicillium spp.**

    Trichoderma spp

  • Grzyby drożdżoidalne

    Candida spp

    Cryptococcus albidus

    Scopulariopsis brevicularis

    Scopulariopsis fusca