Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
![]() | Skuteczność programów modyfikacji zachowań niebezpiecznych - doświadczenia zagranicznych przedsiębiorstw |
![]() | Programy modyfikacji zachowań niebezpiecznych - wyniki wdrażania w Polsce |
![]() | Bezpieczeństwo behawioralne a postawy pracowników wobec bezpieczeństwa pracy |
![]() | Kontrola społeczna a przeciwdziałanie dewiacyjnym zachowaniom w przedsiębiorstwach |
![]() | Dobre praktyki |
![]() | 1. Szkolenie LEGACY |
![]() | 2. Visible Felt Leadership |
![]() | 3. System szkoleń miesięcznych |
![]() | 4. Karty Zdarzeń Potencjalnie Wypadkowych |
![]() | 5. Audity behawioralne |
![]() | 6. System obserwacji zachowań niebezpiecznych |
![]() | 7. Program audytów behawioralnych „REAGUJ” |
![]() | 8. SMAT-AUDYT |
![]() | 9. 5 MINUT DLA BEZPIECZEŃSTWA |
![]() | 10. Tablica: WYPADKI W PRACY |
![]() | Baza behawioralnych metod poprawy bezpieczeństwa pracy |
![]() | Narzędzia wspomagające |
![]() | Wyniki badania poziomu świadomości i wiedzy na temat behawioralnych metod poprawy bezpieczeństwa pracy w małych, średnik i dużych przedsiębiorstwach |
Nazwa firmy: Grupa Żywiec SA Browar Elbląg |
Dziedzina gospodarki/branża: Przemysł spożywczy
Liczba pracowników (lub klasyfikacja małe/średnie/duże): 230
Strona internetowa: www.grupazywiec.pl
Tytuł dobrej praktyki: SYSTEM BBS - AUDITY BEHAWIORALNE |
1. Charakterystyka zagadnienia, którego dotyczy dobra praktyka
(powód podjęcia tematu):
System BBS ma na celu:
2. Orientacyjna liczba osób (lub firm), których dotyczyło scharakteryzowane zagadnienie:
Wszyscy pracownicy browaru, wykonawcy zewnętrzni i goście.
3. Opis podjętych działań:
4. Efekty przeprowadzonych działań, w tym szczególnie związane z bezpieczeństwem pracy
(dla przedsiębiorstwa oraz dla pracowników):
5. Orientacyjna liczba osób, dla których osiągnięto poprawę bezpieczeństwa pracy:
Pracownicy i inne osoby przebywające na terenie browaru – około 300 osób.
6. Możliwość wykorzystania opisanego rozwiązania przez inne przedsiębiorstwa:
x Uważam, że istnieje taka możliwość
x Deklaruję gotowość udzielenia dodatkowych informacji przedstawicielom przedsiębiorstw zainteresowanych wykorzystaniem opisanej „dobrej praktyki bhp”
7. Wnioski/uwagi
Korzyści mierzalne:
Korzyści niemierzalne:
8. Kontakt:
Grupa Żywiec SA Browar Elbląg
Adres: ul. Browarna 71, 82-300 Elbląg
Osoba do kontaktu w sprawie opisanej dobrej praktyki: Magdalena Szarłat