Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Wyszukiwanie w bazie wiedzy
Przemysł mleczarski to dział gospodarki obejmujący przetwórstwo mleka począwszy od jego produkcji, poprzez skup, magazynowanie, przerób i dystrybucję. Mleko przetwarzane jest na produkty mleczne, w tym: mleko spożywcze (UHT, pasteryzowane, mikrofiltrowane), śmietanę, masło, sery dojrzewające, topione i twarogowe, napoje mleczne (jogurt, maślanka), mleko w proszku, lody, jak również izolaty białek mlecznych (kazeina, białko serwatkowe). Ze względu na kontakt z surowcem odzwierzęcym, jakim jest surowe mleko, jak również samymi zwierzętami, możliwość rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych, w tym odzwierzęcych chorób wirusowych, wśród pracowników produkcji i przetwórstwa mleka nadal stanowi istotne i realne zagrożenie.
Źródło szkodliwych czynników biologicznych na stanowiskach pracy pracowników produkcji (tzn. hodowców bydła mlecznego, pracowników hali udojowej, zootechników, inseminatorów) i przetwórstwa mleka (tzn. pracowników mleczarni, w tym serowarów, operatorów solowni, pomocników mleczarskich, pracowników dojrzewalni serów, produkcji lodów, mleka skondensowanego, mleka w proszku oraz białek serwatkowych i kazeiny) stanowi bioaerozol, emitowany w trakcie procesu produkcji oraz kontakt z: surowcem odzwierzęcym (którym jest surowe mleko), czy też z samymi zwierzętami i ich wydalinami.
TYP ZAGROŻEŃ |
CHARAKTERYSTYKA ZAGROŻEŃ |
Czynniki niebezpieczne |
|
Zagrożenia biologiczne |
szkodliwe czynniki biologiczne występujące w surowym mleku, bioaerozole emitowane w trakcie procesu produkcji, kontakt ze zwierzętami i ich wydalinami |
Na jakie szkodliwe czynniki biologiczne narażeni są pracownicy zakładów przemysłu mleczarskiego ?
|
|||
|