Produkty i Usługi
 
Maksymalizuj
Minimalizuj

 


BEZPIECZEŃSTWO PRACY - NAUKA I PRAKTYKA

NR 2(641) LUTY 2025




Czynniki żywieniowe w aspekcie profilaktyki chorób układu krążenia u funkcjonariuszy służb mundurowych
AGATA BIAŁECKA-DĘBEK, JOANNA ORYSIAK, ELŻBIETA ŁASTOWIECKA-MORAS

Funkcjonariusze służb mundurowych popełniają wiele błędów żywieniowych, które w połączeniu ze specyfiką pracy, stresem i z innymi czynnikami mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia w tej grupie zawodowej. Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia powinna zawierać przede wszystkim owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona roślin strączkowych, ryby i produkty mleczne, a ograniczać spożycie mięsa czerwonego (zwłaszcza przetworzonego) oraz produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans i/lub sól kuchenną. Warto podkreślić, że przestrzeganie zasad zdrowej diety pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie wymaga dodatkowej suplementacji.

 

 

 

DOI: 10.54215/BP.2025.2.3.Bialecka-Debek



Zmęczenie odczuwane podczas pracy z urządzeniami rzeczywistości rozszerzonej – wyniki badań wstępnych
MARIUSZ WISEŁKA

Urządzenia wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości są coraz częściej wykorzystywane do celów zawodowych. Ze względu na postęp technologiczny i szybki rozwój tych urządzeń mogą one stwarzać nowe zagrożenia dla zdrowia użytkowników. W artykule zaprezentowano metodę pomiaru zmęczenia oczu oraz sprawności poznawczej użytkowników okularów rzeczywistości rozszerzonej, obejmującą wybrane testy psychomotoryczne oraz badania okulistyczne. Zaprezentowano także wyniki wstępnych badań, przeprowadzonych przy użyciu tej metody.

 

 

 

DOI: 10.54215/BP.2025.2.4.Wiselka



CONTENT
2025 - 1999
Select yearSelect issue