Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Menu:
Lista kontrolna Zalecenia dotyczące doboru środków ochrony indywidualnej w zakładach gastronomicznych
Autor: dr inż. Adam Pościk (CIOP-PIB)
Czynniki niebezpieczne/szkodliwe
|
Zagrożenia | Tak | Nie | Środki ochrony oczu i twarzy |
Czynniki mechaniczne | Zagrożenie urazami powodowanymi ruchomymi częściami maszyn i urządzeń: maszyn do rozdrabniania mięsa , typu wilk i kuter, maszyn uniwersalnych (mikserów), szatkownic do warzyw, obieraczek do ziemniaków, krajalnic do chleba | Odzież ochronna stosowana przy zagrożeniu pochwycenia i wplątania się w ruchome części- fartuchy dla przemysłu spożywczego | ||
Czynniki mechaniczne | Zagrożenia urazami powodowanymi przez ostre narzędzia ręczne stosowane do rozdrabniania i krojenia produktów | Fartuchy dla przemysłu spożywczego Ochraniacze przedramienia Rękawice chroniące przed przecięciem (metalowe lub kewlarowe) |
||
Czynniki mechaniczne | Zagrożenie upadkiem, potknięciem, poślizgnięciami, potknięciami i upadkami na podłodze lub innym podłożu stanowiska pracy, przejść, dojść lub dróg komunikacyjnych | Obuwie ochronne wyposażone w podeszwy antypoślizgowe | ||
Hałas | Narażenie na hałas maszyn i urządzeń do rozdrabniania i krojenia surowców | Ochronniki słuchu (wkładki lub nauszniki) | ||
Czynniki termiczne | Zagrożenie oparzeniami powodowanymi przez: gorące płyny i parę wodną, gorące powierzchnie i przedmioty | Odzież chroniąca przed opryskaniem cieczą Rękawice chroniące przed kontaktem z gorącymi przedmiotami |
||
Czynniki chemiczne | Zagrożenia poparzeniami przy stosowaniu żrących preparatów do mycia i dezynfekcji | Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi(gumowe) Odzież chroniąca przed cieczami Gogle ochronne |
||
Czynniki chemiczne | Możliwość przypadkowych zatruć preparatami chemicznymi stosowanymi do zwalczania owadów i gryzoni | Półmaska oczyszczająca (filtrująca lub pochłaniająca) Gogle chroniące przed kroplami cieczy lub pyłami |
||
Czynniki biologiczne | Zagrożenie zakażeniem wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami | Sprzęt ochrony układu oddechowego Rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizmami Fartuchy, obuwie chroniące przed czynnikami chemicznymi i mikroorganizami |
Klauzula RODO Dostępność cyfrowa Copyright © Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy Wszelkie prawa do udostępnianych materiałów informacyjnych są zastrzeżone. Kopiowanie w celu rozpowszechniania fragmentów lub całości materiałów jest zabronione. Udostępnione materiały można kopiować zarówno we fragmentach jak i w całości wyłącznie na użytek własny. |